4.7 Stakeholderinterview merkbeschermingsbureau Convey
‘Illegale handel stoppen binnen enkele dagen’
De handel in namaakproducten is een toenemend, wereldwijd probleem. Vroeger waren vooral sectoren als mode, sport, sieraden en luxe producten de dupe. Tegenwoordig ondervindt het hele bedrijfsleven, inclusief de fietsindustrie, de negatieve gevolgen van ‘counterfeiting’. Accell Group zet zich in om haar merken en merkproducten te beschermen. Met name nu vanuit de omnichannel strategie steeds meer e-commerce activiteiten gaan plaatsvinden.
Accell Group werkt sinds 2015 samen met Convey, een bureau dat gespecialiseerd is in de online bescherming van merken. Michele Provera, Managing Director van Convey, vertelt wat hun aanpak effectief maakt.
Heeft internet het misbruik van intellectueel eigendom vergroot?
“Het internet biedt overtreders een heel scala aan kanalen om hun producten aan te bieden en te verhandelen. Van websites, digitale handelsplatformen en sociale netwerken tot mobiele berichtendiensten. Voor ons ligt de focus vooral op marktplaatsen, want daar vinden de meeste transacties plaats die nadelig zijn voor de fietsenbranche.”
Wat kenmerkt de aanpak van Convey?
“Wij hebben geavanceerde datamining technologieën ontwikkeld om internet 24 uur per dag te monitoren op illegale aanbiedingen. Daarmee bedoel ik alle aanbiedingen die inbreuk maken op intellectueel eigendom. Niet alleen misbruik van merknaam en design, maar van elke productiebatch die niet door Accell Group is geautoriseerd. Als we een illegaal aanbod aantreffen, gaan we direct tot actie over. De aanbieder krijgt een waarschuwing en als hij daar niet op reageert, maken we zijn service provider attent op inbreuk op het intellectueel eigendom via zijn netwerk. Providers zijn juridisch verplicht om in dat geval de doorgifte te staken. Deze aanpak is heel effectief. De meeste aanbieders verwijderen hun aanbod na de eerste waarschuwing.”
Waarom is dit beter dan een juridische procedure?
"De internationale rechtsgang is kostbaar, complex en langdurig. Tussentijds kan de overtreder zijn online handel verplaatsen of onder een andere naam doorgaan. Wij zorgen ervoor dat een aanbieding binnen enkele dagen van het internet is gehaald en de verkoper verwijderd."
Wat is al voor Accell Group bereikt?
“In januari 2015 gingen we voor Accell Group aan de slag. Een kleine twee jaar later hebben we 5.500 aanbiedingen geblokkeerd. Denk eraan dat één aanbod uit duizenden artikelen kan bestaan!
Dit bespaart Accell Group aanzienlijk omzetverlies, voorkomt reputatieschade aan de merken en beschermt tegen mogelijke schadeclaims. Hetzelfde geldt voor de wederverkopers van Accell Group. Ook de vakhandel moet in een veilige omgeving winstgevend zaken kunnen doen, zowel online als in de fysieke winkel. Het is lastig concurreren tegen niet-geautoriseerde producten die voor een fractie van de prijs worden verkocht. Door de illegale handel te blokkeren voorkomen we dat die producten op de markt komen. Ook de consument moet er zeker van kunnen zijn dat hij een veilig product koopt van een vertrouwd merk, of het nu om een complete fiets gaat of een onderdeel. Een Lapierre moet een originele Lapierre zijn en een Koga een echte Koga. Wie met 50 km per uur van een berg af racet moet de zekerheid hebben dat hij niet op een breukgevoelig namaakproduct zit. Veiligheid voor alles.”
Wat verwacht u voor de toekomst?
“Voor de merken van Accell Group hebben we het probleem onder controle. De illegale bedrijven en netwerken zijn gevonden en geëlimineerd. Er komen altijd weer nieuwe bij, dat gebeurt nu eenmaal met sterke merken. Maar we winnen de strijd omdat we hen de tijd niet geven om hun activiteiten te ontplooien."