Terug naar boven

1.4 Bedrijfsactiviteiten

Ons productassortiment bestaat primair uit twee productgroepen: fietsen en fietsonderdelen en -accessoires. De combinatie van deze productgroepen versterkt onze klantpropositie en de fietsbeleving.

Wie een fiets koopt, kan er accessoires bij kopen om de fiets te personaliseren. Denk daarbij onder andere aan kinderzitjes, fietssloten, fietsdragers, navigatiesystemen en fietscomputers. Fietsen worden bovendien vaak intensief gebruikt en diverse onderdelen, zoals banden, verlichting, derailleurs en kettingen zijn onderhevig aan slijtage. Door de groeiende populariteit van de e-bike is er ook een toenemende vraag naar meer complexe onderdelen zoals accu’s, laders en motoren.

De aard van deze productgroepen verschilt dusdanig dat we onze bedrijfsactiviteiten daarop anders hebben ingevuld. Dat geldt zowel voor productrealisatie als marktbenadering. Waar we bij fietsen zowel ontwikkeling en design, inkoop en assemblage als distributie en verkoop voor onze rekening nemen, benaderen we fietsonderdelen en -accessoires primair als een handelsactiviteit.

Fietsen

 • Multi-merk portfolio. We kiezen bewust voor de kracht van een multi-merk portfolio. Tussen landen zijn de verschillen in populariteit, voorkeur en smaak groot. Ook zijn er per land duidelijke verschillen in prijs-, kwaliteit- en serviceperceptie. Door meerdere merken te voeren kunnen we dicht op de door ons gekozen markten zitten. Portfoliomanagement zorgt daarbij voor een optimale merkpositionering per land of segment. We combineren daarbij vaak in elk land één of meerdere nationale merken met onze internationale sportmerken. Onze internationale merken richten zich op specifieke (high-end) niches, waarbij voorkeuren en smaken van consumenten universeler zijn.
 • Productassortiment. De consument wil keuze. Dat bieden we niet alleen met ons multi-merk portfolio maar ook met een breed assortiment, gericht op het midden- en hoge segment van de markt. Daar kunnen we ons het beste onderscheiden.

 • Seizoenspatroon. De fietsindustrie kent een sterk seizoenspatroon. In Europa en Noord-Amerika loopt het seizoen van september tot augustus. Aan het begin van het nieuwe seizoen brengen we onze nieuwe fietscollectie uit. De piekperiode voor de fietsenverkoop valt in de regel tussen eind februari en begin augustus. Het seizoenspatroon vlakt langzaam maar zeker wat af, omdat we in onze productmix steeds meer opschuiven naar high-end (elektrische) fietsen, waarvoor consumenten gespreid over het jaar heen aankoopbeslissingen nemen.
 • Ontwikkeling en design. We werken doorlopend aan vormgeving en innovatie van onze fietsen. Productinnovatie staat voor een belangrijk deel in het teken van vergroting van comfort, veiligheid en connectiviteit-gedreven functionaliteit van de fiets. Veel aandacht gaat uit naar de doorontwikkeling van elektrische en sportieve fietsen. We houden daarnaast continu de vinger aan de pols onder consumenten voor evaluatie van nieuwe producten en eventuele aanpassingen. Voor onze high-end merken gaan we een stap verder en ontwikkelen fietsen ‘beyond expectation’. Binnen Accell Group lopen diverse ontwikkel- en innovatieprogramma’s, zowel voor de fiets als product als voor fietsgebruik.
 • Inkoop en productie. Voor de inkoop van materialen en onderdelen maken we gebruik van professionele en kwalitatief hoogwaardige leveranciers in Europa en Azië. Onze eigen productie is gericht op assemblage en lakken. Circa 60% van de fietsen wordt daarmee in onze productievestigingen afgewerkt. We beschikken daarvoor over productiehubs in Nederland, Hongarije, Duitsland, Frankrijk en Turkije aangevuld met kleinere lokale faciliteiten voor custom-made en high-end fietsen. De overige 40% van de fietsen wordt als kant-en-klaar product ingekocht. Dit zijn met name eenvoudigere producten, zoals kinderfietsen en instapmodellen.
 • Verkoop en distributie. De consument bepaalt en onder invloed daarvan verandert de rol van de fiets- en sportvakhandel. Dat betekent ook dat onze verkoop en distributie opschuift naar omnichannel. Een goed dekkend vakhandelnetwerk in voor ons belangrijke landen als Nederland, Frankrijk en Duitsland is en blijft daarbij essentieel. Export van (high-end) merkfietsen vindt in toenemende mate plaats.

Onderdelen en accessoires

 • Merken. De merkbeleving onder consumenten is bij fietsonderdelen en –accessoires niet groot, met uitzondering van het topsegment. We opereren in de markt met ons eigen A-merk XLC aangevuld met (top)merken van derden.
 • Productassortiment. Om de consument goed te kunnen bedienen is een breed en compleet assortiment belangrijk. Ons assortiment telt in de long tail circa 75.000 verschillende producten die alle belangrijke prijspunten dekken.
 • Seizoenspatroon. Het seizoenspatroon voor fietsonderdelen en -accessoires is relatief vlak met het gros van de verkopen tussen februari en november.

 • Ontwikkeling en design. Technologische productinnovatie voor ons eigen merk XLC speelt een beperkte rol. Onderdelen en accessoires worden aangepast om aan te sluiten bij de product- en designinnovaties van onze fietsmerken. Alleen in bepaalde specifieke productcategorieën binnen accessoires, zoals helmen, kleding en tassen, spelen een eigen onderscheidend ontwerp en design een rol.
 • Inkoop. Producten van ons eigen merk XLC worden in eigen huis geselecteerd. We werken daarbij veelal samen met de leveranciers waarvan we ook andere fietsonderdelen en -accessoires inkopen. Hiermee borgen we de hoge kwaliteitseisen die we stellen aan alle producten, inclusief onze fietsen.
 • Distributie en verkoop. We hebben een eigen Europese verkooporganisatie die is aangevuld met lokale distributeurs om een dekkend netwerk te creëren, dat in staat is om snel te kunnen leveren. Verkoop aan consumenten loopt via de fiets- en sportvakhandel en via webshops. Export vindt met name plaats naar omringende landen. Omdat de aard van het product en vooral van accessoires zich goed leent voor online, schuift onze distributie en verkoop op naar verschillende verkoopkanalen.