Terug naar boven

2.3 Kerncompetenties

De punten die doorslaggevend zijn in het realiseren van de strategie in de komende jaren hebben we samengevat in een aantal kerncompetenties.

  • Sterke merken. We bezitten een portefeuille van nationale en internationale (sport)fietsmerken met leidende marktposities die staan voor herkenbaarheid en kwaliteit en die ons een voorsprong geven bij de uitrol van nieuwe innovatieve producten en mobiliteitsconcepten. Met onze merken richten we ons uitsluitend op het midden- en hogere segment van de markt en daarbinnen in toenemende mate op groeicategorieën, zoals e-bikes, e-performance bikes en sportfietsen, waarin we ons duidelijk kunnen onderscheiden door toegevoegde waarde te bieden.
  • Schaalgrootte. In Europa zijn we de grootste fietsproducent en zijn we marktleider in e-bikes. Schaalgrootte zorgt voor invloed, biedt inkoopkracht en brengt de financiële slagkracht met zich mee die nodig is om te kunnen investeren in een steeds complexer wordend product en in de ontwikkeling van geïntegreerde mobiliteitsoplossingen die meer omvatten dan alleen de fiets.
  • Diversificatie. We beschikken over goed gespreide inkomstenstromen door onze diversificatie naar merken, landen, klanten, collecties en assortimenten. Dat maakt ons weerbaar. Fietsen en fietsonderdelen en -accessoires zijn bovendien complementair en zullen onze klantpropositie verder versterken.
  • Innovatiekracht. Met onze revolutionaire ION-technologie hebben we in het vorig decennium gezorgd voor de grote doorbraak van elektrische fietsen. In de afgelopen jaren hebben we dat opnieuw gedaan met de introductie van e-performance fietsen. Vanuit de kracht van onze organisatie introduceren we elk jaar weer tal van nieuwe technologische toepassingen voor fietsen en fietsgebruik. Innovatie zit in onze genen.

Haibike XDURO Downhill PRO: Red Dot Design Award & IF Design Award
De XDURO DWNHLL is speciaal ontworpen om aan de strenge eisen van het bergafwaarts racen te voldoen en heeft fans over de hele wereld. Dankzij het Step-In concept kon de 500 Wh accu direct in de onderste framebuis worden geïntegreerd. De krachtige Bosch Performance CX motor is direct op het frame bevestigd en maakt het gebruik van bergliften overbodig. Het design geeft de fiets een grote stabiliteit en een perfect zwaartepunt. Deze e-performance bike van Haibike sleepte zowel Red Dot Design Award als een IF Design Award in de wacht.

  • Actieve dialoog. We zitten in het hart van de discussie over de toekomst van (fiets)mobiliteit. We overleggen op alle niveaus met betrokken partijen, zoals beleidsmakers, overheden, belangengroepen, mobility service providers, technologiepartners, de vakhandel en toeleveranciers over belangrijke maatschappelijke mobiliteitsvraagstukken, over betere regelgeving en over innovatieve oplossingen waarin de fiets een prominente rol kan spelen.
  • Lange termijn relaties. We beschikken over zorgvuldig opgebouwde netwerken met aan de ene kant de vakhandel en aan de andere kant leveranciers. Deze relaties zijn voor een belangrijk deel gestoeld op een jarenlang wederzijds vertrouwen en respect. Een prima basis om de samenwerking in de komende jaren verder inhoud te geven, intensiveren en professionaliseren.
  • Cultuur en lokale aanwezigheid. Ondernemerschap is sterk ingebed binnen de groep. We zijn ervan overtuigd dat talentvolle, gemotiveerde mensen in een veilige en stimulerende werkomgeving het verschil maken. We zien hier keer op keer bewijzen van, bijvoorbeeld in de medewerkersproductiviteit en –tevredenheid. Daar blijven we dan ook in investeren. Onze ondernemingen bieden werk aan een breed spectrum, van hoogopgeleiden tot mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Als organisatie hebben we daarmee ook diepe wortels in de regio, wat ons in staat stelt om op lokaal niveau mee te praten, draagvlak te creëren voor nieuwe mobiliteitsinitiatieven en tegelijkertijd de regionale en lokale vakhandel goed te kunnen ondersteunen.

Als een van de grootste spelers in de fietsindustrie beschikken we over veel competenties die ons positief onderscheiden van kleinere spelers en die bijdragen aan onze slagkracht om onze plannen uit te rollen en zo onze leidende positie in de industrie verder te versterken.  

Batavus Quip: Fiets van het Jaar (Nederland)
De Batavus Quip is in Nederland uitgeroepen tot Fiets van het Jaar 2016. De Quip is een trendy stadsfiets met een concurrerende prijsstelling. Een extra smalle voordrager maakt het makkelijk om de fiets te parkeren in een fietsenrek. Volgens de jury heeft Batavus met dit opvallende design voor het urban segment wederom een statement gemaakt. Ook de goede rijeigenschappen en het materiaalgebruik worden geroemd.