Terug naar boven

3.2 Producten en distributie

Wij zien onze sterke ontwikkel- en designcompetenties als een belangrijke kracht in de slag om de consument. De merken en zeker onze high-end merken drijven sterk op vernieuwende, verrassende, kleine en grote innovaties voor toepassing in en gebruik van de fiets. Ook veiligheid van de fiets als product en verantwoord gebruik van de fiets in de (verkeers)omgeving spelen bij het ontwerp van onze fietscollecties een belangrijke rol. De marketing, distributie en verkoop van fietsen, fietsonderdelen en -accessoires hebben beide specifieke kenmerken. Met name dat stuk van onze waardeketen is sterk in beweging.

Innovatie en design

Onze ontwikkel- en designteams werken in opdracht van onze merken en zijn continu alert op de laatste ontwikkelingen op het gebied van ontwerp en innovatie. Denk daarbij aan trends in vormgeving en kleurstelling, het gebruik van nieuwe duurzame materialen, materiaalgebruik voor verlaging van gewicht, verbetering van rijeigenschappen en verlenging van levensduur. Denk ook aan betere technieken voor comfort, aandrijving en veiligheid of aan digitale mogelijkheden die waarde toevoegen voor consumenten in termen van functionaliteit en fietsbeleving. Al onze eigen toegepaste innovaties beschermen we zo goed mogelijk door het gebruik van internationale octrooien en modelbeschermingen. Op dit moment heeft Accell Group meer dan 50 octrooien en modelbeschermingen in haar patent-portfolio.

München Design Centre. Trekpleister voor creatief talent

Haibike opende in 2016 een nieuw designcentrum in München. Susanne Puello, van Haibike: “We kozen München omdat het een van de toonaangevende design en media hotspots in Europa is. Hier worden we omringd door een pool aan toptalent en creatieve netwerken. Een zeer inspirerende plek en tegelijk een prima uitvalsbasis naar afzetmarkten in Oostenrijk, Zwitserland en Italië. In het Design Centre werken onze topdesigners aan de nieuwste Haibike-modellen. De succesvolle Haibike e-performance lijnen ‘XDURO’ en ‘SDURO’ zijn al geslaagde creaties van het designteam. In nauwe samenwerking met de ingenieurs op de hoofdvestiging in Schweinfurt werken ze aan de fietsen van de toekomst.”

Geen concessies aan veiligheid

Al onze producten zijn samengesteld uit hoogwaardig kwalitatieve materialen. Elk product voldoet aan de hoogste internationale veiligheidsnormen, zoals vastgelegd in o.a. ISO (Wereld), ASTM (USA), EN (Europa) en de IEC normen voor elektrische componenten. Om deze processen verder in de organisatie te borgen is in 2016 op groepsniveau een Technical Compliance Officer aangesteld. Voor het delen van best practices op al deze facetten organiseren en faciliteren we meerdere keren per jaar interne kennissessies voor de productontwikkelaars en productmanagers.

E-bike en e-performance

Onze innovatiekracht richten we met name op elektrische fietsen en sportfietsen. De ontwikkelpotentie van met name de e-bike is groot vanwege het universele karakter van dit type fiets en de steeds betere en slimmere aandrijftechniek. De e-bike heeft daarmee de potentie om in meerdere segmenten en voor diverse gebruiksdoelen meerwaarde te bieden.

Dit doen we bijvoorbeeld met de Speed Pedelec, een elektrische fiets die trapondersteuning geeft tot maximaal 45 km/u. Om deze topsnelheid te realiseren moet wel serieus worden meegetrapt. De kruissnelheid ligt rond de 35-38 km/u. Deze snelheid maakt de Speed Pedelec uitermate geschikt voor woon-werkverkeer over middellange afstanden, waarmee het een serieus alternatief is voor de auto.

Een ander voorbeeld is de e-performance (mountain)bike waarmee we in de markt voor sportieve en sportfietsen stappen. Ons merk Haibike had in 2010 de wereldprimeur van de e-performance bike. Dat was en is een succes. Het product voorziet in een duidelijke behoefte van consumenten en Haibike is op basis daarvan nu de onbetwiste marktleider in dit e-sport segment. De fiets wordt continu doorontwikkeld. Zo is samen met een leverancier het gebruik van ‘gravity casting’ toegepast in e-performance bikes. Met behulp van deze uit de motorfiets-industrie afkomstige technologie is het mogelijk om aluminium frames te produceren waarin de motor naadloos is geïntegreerd.

Bij sportfietsen werken we doorlopend aan belangrijke verbeteringen op het gebied van onder andere aerodynamica, frames, voorvorken en vering van racefietsen, tijdritfietsen, baanfietsen, MTB’s en downhill fietsen.

Diamondback Andean

Triatlonfiets zonder compromissen
De Andean bewijst het vakmanschap van het designteam van Diamondback. De ambitie was om de ultieme triatlonfiets te bouwen. Resultaten van windtunneltests tonen aan dat ze een potentiële winnaar hebben afgeleverd. De horizontale vleugelvorm van het carbon frame stuwt de luchtstroom in een rechte lijn naar achteren. Deze superieure aerodynamica zorgt voor een minimale weerstand. Op advies van professionele triatleten zijn energierepen en bidons direct bij de hand in een speciale houder aan de stuurpen. In een race telt immers iedere seconde.

 

Geïntegreerde componenten

Daarnaast hebben we het afgelopen jaar gewerkt aan de verdere integratie van componenten die voorheen ‘los’ aan de fiets werden toegevoegd, zoals verlichting, motoren en accu’s. Technisch is het steeds beter mogelijk om deze in de fiets te integreren en we passen dit designprincipe in steeds meer modellen toe. Omdat vrijwel iedereen tegenwoordig een smartphone heeft, ontstaan er allerlei nieuwe mogelijkheden die samenkomen in wat wij zien als de fiets van de toekomst: de connected fiets.

E-bike4delivery



Protanium is sinds 2016 één van onze strategische ontwikkelpartners op het gebied van nieuwe e-bike concepten en diensten. Protanium heeft voor een van onze klanten meegeholpen aan de ontwikkeling van de Delivery E-bike en een concept voor deze bezorgservice. De connected e-bike biedt een kostenbesparende, duurzame en innovatieve oplossing voor het bezorgen van maaltijden en pakketten. Grote merken als Domino’s Pizza, Burger King en Delivery Hero hebben hem al aangeschaft. De elektrische bezorgfiets is onverslaanbaar op de korte afstand. In de grote steden is hij zelfs op de langere afstanden sneller. De onderdelen zijn bewust gekozen of speciaal gemaakt om er voor te zorgen dat de Deliver Ebike zijn bezorgtaak perfect kan vervullen. Door het gebruik van onderdelen van de beste merken is de bezorgfiets robuust, veilig en gaat hij lang mee.

We investeren samen met leveranciers en partners in de ontwikkeling van de connected bike. Diverse pilots op dit gebied zijn in 2016 opgestart. Enkele modellen zoals de Sparta M8i zijn zelfs al geïntroduceerd.

Connectiviteit biedt niet alleen kansen op het niveau van de fiets als product, maar ook mogelijkheden voor nieuwe gebruiksgerichte mobiliteitsoplossingen en verdienmodellen. Om die mogelijkheden te verkennen ontwikkelen we, veelal in samenwerking met partners, nieuwe mobility-as-a-service oplossingen. Daarbij kan gedacht worden aan de leasefiets voor woon-werkverkeer, verhuurconcepten in combinatie met auto’s, mobiele fietswinkels en bezorging van tal van producten in stedelijke gebieden.

In het kader van de groeiende mobiliteitsproblematiek in verstedelijkte gebieden werken we actief samen met overheden, gemeenten en dienstverleners in mobiliteit aan nieuwe geïntegreerde oplossingen die helpen om steden beter te ontsluiten, verkeerscongestie tegen te gaan en luchtvervuiling terug te dringen. Met al deze innovatieve mobiliteitsoplossingen spelen we in op de verschuiving in de vraag van consumenten van eigendom naar gebruik.

Marketing, distributie en verkoop

We hanteren een multi-merken strategie, omdat de fietsenmarkt voor consumenten per land sterk verschilt in termen van type- en smaakvoorkeur, prijsperceptie en distributiewijze. We combineren in elk land één of meerdere nationaal sterke merken met internationale (sport)merken, waarbij we continu streven naar optimalisering van de merkpositionering en de complementariteit tussen de merken, onderdelen en accessoires. Het bewust aanbieden van meerdere merken en daarmee een breed assortiment met veel keuzemogelijkheden positioneert ons bovendien goed voor omnichannel. Het daarbij tegelijkertijd kunnen aanbieden van onderdelen en accessoires, met ook een eigen merk, maakt die positie nog beter.

Sparta, al 100 jaar innovator

In 2017 bestaat Sparta 100 jaar. Het is een van oudste en mooiste fietsmerken van Nederland. Generaties groeiden op met producten van het vooruitstrevende merk en vindingen die wereldwijd opgepikt werden. Dankzij aandacht voor techniek groeide Sparta halverwege de vorige eeuw uit tot de grootste motorfietsfabrikant van Nederland. Vervolgens werd het werkveld uitgebreid naar fietsen, bromfietsen en scooters. De passie voor technologie werd steeds meer een bron van nieuwe vindingen en de ene doorbraak na de andere volgde. Enkele memorabele producten zijn de internationaal bekroonde moederfiets, de SpartaMet fiets met hulpmotor, de Sparta Pharos (de eerste e-bike van Nederland) en niet te vergeten de ION aandrijftechnologie die kon worden weggewerkt in het frame. De ION-serie van Sparta betekende de definitieve doorbraak van de elektrische fiets.

De ontwikkelingen gaan nu sneller dan ooit. Dat liet Sparta al zien door de e-bike met het internet te verbinden. De ontwerp- en designteams van Sparta zijn ook al vergevorderd met een achterwielmotor met geïntegreerde naaf, draadloos oplaadbare batterijen, nieuwe verlichtingsconcepten en wat daarna komt. Een zelfrijdende fiets? Ingebouwde routeplanning? Omgevingsgevoelige sensoren? De voorloper in innovatie is klaar voor de komende 100 jaar!

Marktonderzoek en (e-)marketing

Zowel op merk-, segment- als op landenniveau worden regelmatig marktonderzoeken uitgevoerd. Dit gebeurt zowel direct bij consumenten via consumentenpanels en specifieke onderzoeken als door middel van intensief contact en overleg met de fiets- en sportvakhandel. Marktdata worden op groepsniveau verzameld en geanalyseerd. Belangrijke veranderingen in consumentengedrag, voorkeuren en trends worden binnen de groep gedeeld. Vanuit elk merk wordt gekeken naar het best passende marketingbeleid per land dat het merk bedient. Dat beleid komt tot uiting in uitgekiende mediacampagnes. De marketinginspanningen zijn in toenemende mate direct op de consument gericht en volgen de consument in de customer journey die hij aflegt. Nu de oriëntatiefase van consumenten zich steeds meer online afspeelt, is het belangrijk dat onze merken ook online de relatie met de consument aangaan. In 2016 is de functie van Groepsdirecteur Brand & Marketing gecreëerd. Deze is verantwoordelijk voor de positionering van de individuele merken en voor het overkoepelende portfoliomanagement per merk, segment en land. Een belangrijk aspect van zijn rol is het gezamenlijk ontwikkelen en delen van best practices binnen Accell Group.

CONNECTED fietsen

De connected bike is geen toekomstdroom meer. In 2017 zullen maar liefst 10.000 Sparta e-bikes connected zijn. Ook onze andere merken maken grote vorderingen. Productontwikkelaars zijn bezig om verbindingen te leggen tussen de elektrische fiets, smartphone apps en het internet.

Dit opent dit de deur naar een spectrum aan toekomstige gebruiksmogelijkheden:

  • Gebruikers krijgen inzicht in afgelegde routes, gemiddelde snelheden, lokaal weer & verkeer, gezondheids- en prestatiedata.
  • Eigenaren kunnen de locatie van de fiets op afstand in de gaten houden en ontvangen bericht als hun fiets wordt verplaatst of omvalt.
  • De locatie van huur-, leen- en bedrijfsfietsen kan op afstand worden gemonitord.
  • Er kunnen persoonlijke producten en diensten (bijvoorbeeld servicebeurten) worden aangeboden op basis van het gebruik van de fiets.

Met big data analysis doen we continu inzichten op om producten nog meer op het fietsgebruik af te stemmen.

Sponsoring

Sponsoring blijft een belangrijk marketinginstrument. Met name voor onze internationaal opererende fietsmerken. Zo zijn merken als Koga, Lapierre, Ghost, Haibike, Diamondback en Raleigh zichtbaar bij grote internationale wielerevenementen in Europa en Noord-Amerika. Daarnaast zijn enkele van deze merken sponsor van professionele teams die op het allerhoogste niveau meestrijden om de prijzen. Met hun prestaties vervullen zij niet alleen een ambassadeursrol voor onze merken, maar promoten zij ook de wielersport en inspireren jongeren om te gaan sporten. Voor onze nationaal opererende fietsenmerken ligt de nadruk op lokale sponsoring.

Omnichannel samen met de vakhandel

In lijn met onze lange termijn visie en ambitie staat ook in onze verkoop- en distributiestrategie de consument centraal. Dat betekent dat wij onze producten en diensten aanbieden op een wijze die het beste aansluit bij de aankoopvoorkeuren van de individuele consument. De daarvoor benodigde omnichannel aanpak gaan we in nauwe samenwerking met ons vakhandelnetwerk ontwikkelen. We zien voor onze vakspecialisten hierin een centrale rol weggelegd en gaan hen daarom helpen bij de opzet van het platform. Dit is een lange termijn evolutie waarin we in de afgelopen jaren al stappen hebben genomen en in de komende jaren nieuwe stappen gaan zetten. Al onze merken, zowel in fietsen als fietsonderdelen en -accessoires hebben nu al eigen online platforms. Deze zijn met name gericht op promotie van collecties, informatievoorziening en vergroting van het aankoopgemak. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het continu opleiden van de vakspecialisten, die precies moeten weten hoe onze producten werken en op de hoogte moeten zijn van alle ins en outs. In Groot-Brittannië doen we dit bijvoorbeeld door middel van workshops en trainingen. Speciaal voor dit doel is in 2016 op het hoofdkantoor van Raleigh in Nottingham een showroom geopend.

Binnen de groep zijn er tal van lokale initiatieven en experimenten op het gebied van distributie en klantcontact.

  • In 2016 hebben we in Nederland het fiets experience center De Fietser geopend, gehuisvest in de oude Enka fabriek in Ede en volledig energieneutraal. Dit experience center biedt ons een uniek platform en een geïntegreerde on- en offline showroom waar al onze merken samenkomen, fietsbeleving centraal staat en de nieuwste producten kunnen worden getest en besteld.
  • Met Raleigh zijn we het afgelopen jaar in de Verenigde Staten gestart met directe online fietsverkoop, omdat de markt en het type product dat we daar verkopen zich daar goed voor lenen. De ervaringen die we opdoen kunnen we gebruiken in andere markten.
  • Enkele van onze topmerken hebben online programma’s voor specialties en het samenstellen van custom made fietsen, zoals de Koga Signature en Lapierre Ultimate.

De Fietser in Ede

In 2016 opende Accell Group het grootste fiets experience center van Europa. Bezoekers kunnen hier de nieuwe merken van Accell Group bekijken, testen en bestellen bij de vakhandel. Het 9.000 m2 grote center heeft  de langste indoor testbaan van Nederland, met een lengte van maar liefst 500 meter. Daarop kunnen consumenten fietsen en e-bikes uitproberen. Er is een e-bike plein, een museum met klassiekers van Batavus en Sparta, moderne highlights en andere belevingen. De Fietser past naadloos in de strategische keuze van Accell Group om consumentgericht te opereren en de omnichannel propositie in te vullen. In het moderne center wordt de experience online ondersteund. De consument kan interactief communiceren met de vakhandel, orders regelen, er is een website met afsprakenplanner en andere functionaliteiten. Zo smelten offline en online naadloos samen. De gegevens uit de datastroom kunnen wij analyseren om klantencontact en -relaties te optimaliseren.

Voortrekkersrol en voorbeeldfunctie

Met de verkoop van onze producten leveren we impliciet een bijdrage aan het verduurzamen van mobiliteit en het promoten van een gezonde levensstijl. Maar we willen meer doen dan dat. Het is onze ambitie om een actieve rol te spelen in het promoten en meedenken over brede maatschappelijke vraagstukken op het gebied van schone, gezonde en veilige mobiliteitsoplossingen binnen steden en het buitengebied. Zo helpen we bij het ontlasten van verkeersstromen in en tussen steden, het terugdringen van luchtvervuiling, het stimuleren van meer bewegen en het verbeteren van de (fiets)verkeersveiligheid. 

Om die rol te kunnen vervullen zijn we onder meer aangesloten bij nationale en internationale organisaties, brancheverenigingen en initiatieven, die specifiek gericht zijn op het promoten van gezondheid, veiligheid en duurzame mobiliteit. Dit zijn onder andere (WFSGI) World Federation of Sporting Goods Industry, ECF (European Cyclists’ Federation), diverse landenorganisaties zoals RAI vereniging (NL) en Univelo (FR) en de Europese overkoepelende organisatie CONEBI. Wij zijn actief bij deze organisaties betrokken en hebben in een aantal gevallen ook zitting in besturen of commissies. Een compleet overzicht van deelnames is te vinden in hoofdstuk 7.2.

Economisch voordeel van fietsen

  • Het economische voordeel van fietsen in Europa is meer dan € 500 miljard per jaar. Zo’n € 1.000 per hoofd van de bevolking in Europa.
  • Door te fietsen wordt meer dan € 190 miljard op gezondheidszorg bespaard.
  • Fietsen biedt maatschappelijke voordelen, zoals eenvoudigere integratie, toegang tot mobiliteit en betere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt. Geschatte waarde € 60 miljard per jaar.

Bron: “Economic Benefits of Cycling”. Research van de European Cyclists' Federation. December 2016

Duurzaam naar werk

We willen een voorbeeldfunctie vervullen en stimuleren daarom eigen medewerkers om op een duurzame en gezonde manier naar het werk te reizen. Onze doelstelling is dat meer dan 50% van onze medewerkers collectief en/of met een duurzaam vervoersmiddel naar het werk komt. Als niet-duurzaam beschouwen wij al het individueel reizen per auto of motorrijwiel.

De e-bike voor medewerkers

Ghost en Accell Hunland stellen e-bikes ter beschikking aan medewerkers, om bij toerbeurt te gebruiken voor woon-werkverkeer of privégebruik. Medewerkers worden zo gestimuleerd gebruik te maken van de fiets en op informele wijze wordt hun productkennis vergroot. In navolging van Koga hebben ook Ghost en Accell Hunland een oplaadstation voor e-bikes geïntroduceerd, direct voor de ingang van het pand. De e-bikes worden van stroom voorzien met behulp van zonnepanelen. Deze initiatieven krijgen veel positieve reacties van medewerkers, bezoekende klanten en de lokale gemeenschap.

Om fietsgebruik onder medewerkers te stimuleren is het van groot belang dat zij ook gebruik kunnen maken van een veilige weg. Het fietspad naar onze productiefaciliteit in Tószeg in Hongarije werd in 2015 al met 4 kilometer verlengd. Accell Hunland blijft de lobby voortzetten om ook de laatste 2,3 kilometer gerealiseerd te krijgen. Het bedrijf trekt daarin samen op met de lokale bestuurders. 


* De categorie 'Overig duurzaam' bevat de volgende vervoersopties: carpool, elektrische auto, te voet, thuiswerken.

In 2016 kwam 57% van onze medewerkers op een duurzame manier (dagelijks) naar het werk.

Ondersteuning initiatieven voor meer bewegen

Accell Group streeft ernaar meer dan één miljoen euro per jaar beschikbaar te stellen aan lokale, regionale en internationale initiatieven die bijdragen aan de verduurzaming van mobiliteit, het bevorderen van gezondheid en veiligheid van de consument en het wereldwijd promoten van fietsgebruik. In 2016 is deze doelstelling weer behaald. In het afgelopen jaar steunden we, zowel financieel als door het beschikbaar stellen van onze kennis en expertise, het Amerikaanse PeopleForBikes. Ook non-profit organisaties die het gebruik van de fiets promoten in landen in ontwikkeling, zoals World Bike Relief, konden op onze steun rekenen.

Meer dan 1 miljoen euro per jaar
voor maatschappelijke initiatieven 

Bevorderen bewustzijn consument en veiligheid

Goede informatievoorziening aan de consument is essentieel. We proberen die doorlopend te verbeteren, zowel direct als via ons vakhandelnetwerk en zowel online als offline. Niet alleen voor de juiste productkeuze, maar vooral voor veilig gebruik. Via de websites van de merken wordt de consument gedetailleerd geïnformeerd over technische specificaties, onderhoud en veilig en verantwoord gebruik. Bij elk product wordt een uitgebreide handleiding in de taal van het land van verkoop geleverd. De vakhandel wordt intensief opgeleid en periodiek voorzien van de laatste informatie om de consument goed te kunnen adviseren en ondersteunen. Naast websites zijn we actief op social media zoals Facebook om goed bereikbaar te zijn voor de consument, ook als het gaat om klachten. Al onze merken hebben een klachtenprocedure om te borgen dat ze juist worden ontvangen en correct worden afgehandeld. Of een klacht nu binnenkomt per e-mail, via de consumentenlijn, website, social media of bij de vakhandel. 

Winora Group DealerCenter

Winora is in Duitsland zeer succesvol met het ‘DealerCenter’, een in-store verkoopsysteem, dat het volledige assortiment van Winora digitaal ontsluit in de vakhandel. De consument heeft, al dan niet ondersteund door de vakspecialist, direct toegang tot alle productspecificaties, video’s en leveringsinformatie. Bestellen kan eenvoudig via het online winkelmandje. Na de succesvolle introductie in 2015 heeft het DealerCenter in 2016 een verdere opmars doorgemaakt. Zo’n 900 Duitse vakhandels maken er inmiddels gebruik van.

Verbeteren regelgeving fietsgebruik en -omgeving

We zetten ons in voor de belangen van de consument en de fietsindustrie. Samen met andere partijen pleiten we internationaal voor een veilige fietsomgeving en betere fietsinfrastructuur. Onder de vlag van CONEBI praten we bijvoorbeeld mee over goede regelgeving rondom de Speed Pedelec. In dit verband hebben we samen met de industrie in 2016 het voortouw genomen om een nieuwe norm voor fietshelmen te ontwikkelen die qua vormgeving dicht tegen een gewone stadfietshelm aanzit, maar wel de extra veiligheid biedt die past bij de hogere snelheden van de Speed Pedelec. In Nederland is deze nieuwe helm al geaccepteerd als alternatief voor een motorhelm. De verwachting is dat andere landen dit voorbeeld zullen volgen.

Het voorbeeld van de Speed Pedelec illustreert dat bestaande wet- en regelgeving vaak achterloopt bij nieuwe innovaties uit de fietsindustrie. Ook daarom vervult Accell Group een voortrekkersrol bij het beter op elkaar aan laten sluiten van innovatie en wet- en regelgeving.

V-light maakt Koga e-bikes zichtbaarder

Koga, een van onze premium merken, introduceerde in 2016 de V-Light voor e-bikes, een innovatieve verlichtingstechnologie. V-light projecteert twee heldere laserstralen in een v-vorm op het wegdek aan de achterzijde en creëert zo een grote veiligheidszone rond de fiets. Onderzoek toont aan dat e-bikes met V-light in het donker 2,4 keer beter zichtbaar zijn voor achteropkomend verkeer. V-light wordt geïntegreerd in het ION-systeem van Koga e-bikes.

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren