Terug naar boven

3.7 Stakeholderinterview bandenleverancier Schwalbe

‘Produceren voordat de order binnen is’

Het Duitse familiebedrijf Schwalbe (Ralf Bohle GmbH) is een van de grootste producenten van fietsbanden ter wereld en al vele jaren een belangrijke leverancier van Accell Group. Frank Bohle, President en CEO van Schwalbe, vertelt over het reduceren van levertijden en de vooruitgang die Schwalbe boekt in recycling van grondstoffen.
Wat voor producten levert Schwalbe aan Accell Group?
“Schwalbe is gespecialiseerd in binnen- en buitenbanden voor alle typen fietsen: stads- en toerfietsen, racefietsen, mountainbikes, e-bikes en sinds kort ook banden voor rolstoelen. Ons assortiment kent een uitgebreide reeks modellen en variaties in afmetingen, kleuren en ventielen. Als je al deze variaties meerekent, dan leveren we rond 50% van onze 2.700 producten aan de fietsmerken en distributeurs van Accell Group. Daarnaast is Accell Group ook een belangrijke distributeur van onze producten voor de onderdelen en accessoires markt.”

Hoe houdt u samen met Accell Group controle over de levering van zoveel verschillende producten?
“Bij veel producten gaat het om kleine leveringen, die kunnen we vaak uit voorraad leveren. Er zijn echter ook producten waarvan Accell Group er tienduizenden tegelijkertijd bestelt. Om hier beter op te anticiperen hebben wij de afgelopen jaren de samenwerking geïntensiveerd. We overleggen geregeld over het optimaliseren van de supply chain en welke bijdrage wij daaraan kunnen leveren. Dat gebeurt op het niveau van in- en verkopers, maar ook op managementniveau. Dankzij snelle toegang tot planningen en vooruitzichten kunnen we de productie opstarten voordat de order binnen is. We hebben de gemiddelde levertijd daardoor kunnen halveren. Verder hebben we de productie opgestart in een nieuwe fabriek in Vietnam. Onze productiefaciliteiten in zowel Indonesië als Vietnam werken met omvangrijke opslagfaciliteiten. Deze stellen ons in staat om buffervoorraden aan te houden zodat we gegarandeerd direct op aanvraag kunnen leveren." 

Hoe is het gesteld met duurzaamheid in de fietsenindustrie?
Een aantal partijen - en daar reken ik zeker ook Accell Group toe - neemt het voortouw in verdere verduurzaming binnen de fietsenindustrie. We zien dat de rest volgt. Binnen de World Federation of the Sporting Goods Industry worden goede initiatieven ontplooid om toeleveranciers te monitoren, de productie te verduurzamen en chemische stoffen uit te bannen die een gevaar voor de gezondheid kunnen zijn.”

Welke bijdrage levert Schwalbe aan het verduurzamen van de fietsindustrie?
“Voor de productie van onze binnenbanden is butyl rubber een van de belangrijkste grondstoffen. Samen met het Science Research Center EPEA in Hamburg hebben wij een methode ontwikkeld om gerecycled butyl rubber toe te passen in onze producten, zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit. Inmiddels bestaat 20 procent van onze nieuwe binnenbanden uit gerecycled materiaal. Het recyclingsprogramma levert aan twee kanten milieuwinst op:  in vergelijking met de productie van dezelfde hoeveelheid nieuwe butyl wordt slechts een vijfde van de hoeveelheid energie verbruikt, ten tweede zorgt hergebruik van oude binnenbanden voor minder afval. In Duitsland hebben wij een programma opgezet met fietsendealers voor de inzameling van oude binnenbanden. Zo wordt de hele keten, inclusief de consument, actief betrokken bij dit op cradle-to-cradle geïnspireerde programma.”